lunes, 15 de abril de 2013

EL RASPALL


El raspall és també conegut per raspot o raspallot. El terreny de joc per a jugar pot ser el trinquet i el carrer, la diferència més notable respecte al joc a l'alt és que la pilota es juga sempre de bo, encara que rodole per terra, i com que la mà del jugador ha de raspar el paviment, per aquest motiu, el seu nom.
És un vell joc descendent de l'herpastum, però avui és un complet desconegut. Hom, juga al raspall en les terres d'enllà del Xúquer, a la Safor, a la Costera i a la Marina. El trinquet de Gandía (EL ZURDO) pot ser el més representatiu. Però també és el joc predominant als d'Oliva, Rafelcofer, Vilallonga, Castelló de la Ribera, Canals i el del Genovés, encara que en alguns d'aquests trinquets, no s'hi jugen partides. En altres trinquets com els de Pedreguer, Gata o la Vall de Tavernes, solen alternar les modalitats : a l'alt i raspall. Jugat al carrer, és l'esport més popular en molts pobles i poblets a la Ribera baixa, la Costera i en l'Horta de València avui només es juga en un poble: Rafelbunyol, on sol haver-ne partida cada cap de setmana.
Les partides d'aquesta modalitat podran jugar-se de les següents maneres:
individuals (mà a mà), dobles (2 contra 2), triples (2 contra 3 i 3 contra 3) i pactats (desafiaments que utilitzen altres composicions).
Els components d'un equip seran, el rest (que farà el saque), el mitger i el punter.
Començada la partida, cada equip es col.loca en una part del trinquet, un al rest i l'altre al dau.
El saque es farà botant la pilota dins del dau i pegant-li en colp lliure (es podrà avançar el


saque o posar qualsevol ratlla de falta segons pacte previ).
Una vegada efectuat el saque si la pilota arribara al frontó per l'aire, es tornarà al primer bot a colp o al rebot del frontó (sempre que després no done un segon bot), i si la pilota arriba per terra es tornarà abans que pegue al tamborí, raspant amb la mà.
Es missió dels equips procurar que la pilota dels altres no arribe a la ratlla (al carrer) o al tamborí (al trinquet). En tot cas, guanya el quinze l'equip que aconsegueix que la pilota arribe, en les condicions esmentades, al tamborí o a la ratlla contrària.
Les partides es disputaran a 5 jocs (25 tantos), i la comptabilitat de cada joc és la mateixa que la del joc a l'alt: quinze, trenta, val i joc. Es juguen les partides a menys tantos perque l'esforç del jugador es major, ja que la pilota va per terra i quasi sempre es bona, el que dona més oportunitats de jugar-la.
Al trinquet, tota pilota que s'encale a les galeries del rest serà quinze per a l'equip contrari. Quan la pilota toque escala o a algun espectador assegut en ella es considerarà parada, donat aquest cas, la pilota la trau l'equip que li correspon situant la pilota en terra, en la ratlla on a quedat parada la pilota.
Tot jugador que toque la pilota amb qualsevol part del cos que no siga la mà o l'avantbraç, perdrà el quinze.

                                                                      

No hay comentarios:

Publicar un comentario